Firmatilpassede kurser |Foredrag og workshops |Personlig rådgivning

Bruger du spejlteknikken, når du forhandler?

BRUGER DU SPEJLTEKNIKKEN, NÅR DU FORHANDLER?


Når jeg taler om at bruge et spejl i forhandlingsmæssig sammenhæng, så handler det om, at bruge en ret simpel sproglig finurlighed.

 

Det er en kommunikationsteknik, hvor du ganske enkelt gentager den sidste sætning eller de sidste ord, af det din modpart netop har sagt. Så sørger du for at gøre det med et nysgerrigt tonefald. Dermed signalerer du, at du hverken har afvist eller bekræftet en rigtighed i det de netop sagde – du er bare nysgerrig på at vide mere. Du lytter og du vil gerne forstå, hvordan deres ord skal tolkes. 


Det giver et godt forhandlingsklima

 

Det giver modparten mulighed for at gen-tænke deres ord

 

Det giver mulighed for at få endnu flere informationer

 

Det hjælper til at få misforståelser fjernet

 

Hvis f.eks din modpart lige har afsluttet med at sige: ”og så har vi markedets billigste priser.”  Hvis du så vælger at bruge spejlteknikken, så siger du ”og I har markedets billigste priser?” Det vil få dem til at standse op og tænke sig rigtig godt om..

 

Anvendelsen af spejlteknikken gør også at mange misforståelser ryddes af vejen. Der er ikke altid overensstemmelse mellem det budskab man tror man sender og det budskab, som den anden part har opfattet. En enkel og præcis gentagelse af det sagte ord kan gøre os opmærksomme på, at det vi netop har sagt måske kan misforståes.

 

Grethe Kjølby

 

Få flere gode råd på siden "Inspiration og tips".