Firmatilpassede kurser |Foredrag og workshops |Personlig rådgivning

Hold fast i dine delmål, når du forhandler

HOLD FAST I DINE DELMÅL, NÅR DU FORHANDLER


En forhandling er en proces, hvor parterne nærmer sig hinanden i takt med at de opnår forskellige delmål. Til sidst i forhandlingen bliver de sidste – ofte små – huller lukket og parterne har en aftale.

 

Et af de vigtigste værktøjer undervejs i processen er at holde styr på, hvor langt vi er nået. Hvad er vi allerede blevet enige om og hvilke dele er fortsat et udestående? Alle statusopdateringer skal foretages i plenum, så alle hører hvad der bliver sagt og har mulighed for at komme med eventuelle indvendinger. Ved ofte at foretage en statusopsummering sikrer vi bl.a.

 

  • at vi bevarer et overblik

 

  • at vi ikke glemmer noget

 

  • at vi ikke misforstår hinanden

 

  • at vi får fokus rettet mod de udeståender, vi har tilbage

 

  • en langt mere effektiv forhandling

 

Ofte hører jeg at nogle af mine kursusdeltagere giver udtryk for, at de har travlt og gerne vil videre og derfor undlader de at tage regelmæssige statusopdateringer. Faktum er blot, at en forhandlingsproces med mange statusopdateringer giver effektivitet til processen, fordi de skaber ro.
Så når du sætter dit hold til din næste store forhandling, så sørg for at have verdens bedste ”bogholder” med ved bordet. Én der virkelig er god til at holde styr på detaljerne og som ser vigtigheden i at bidrage med indsigt og overblik, så forhandlingslederne kan forhandle på det bedst oplyste grundlag. Det er når en effektiv opsummering har fundet sted, at vi får den her ”ja, det er rigtigt” følelse hos begge parter, der er kommet ro på, der er skabt tryghed og nu kan vi bevæge os videre.

 

Grethe Kjølby

 

Få flere gode råd på siden "Inspiration og tips".